Dania dla sportowców

Sportowiec mający większe zapotrzebowanie energetyczne niż przeciętny człowiek musi dbać o odpowiednio zbilansowane i energetyczne posiłki. Zasady odżywiania są dostosowane do płci, wieku oraz uprawianej dyscypliny sportowej, ponieważ to określa próg potrzeb danego organizmu.

Najważniejsze dla osoby trenującej składniki pokarmowe to białka i węglowodany. Dlatego też dania obiadowe powinny zawierać kasze, makarony, ryż brązowy tak, aby dostarczyć potrzebnej organizmowi energii w postaci węglowodanów złożonych.

Ryba z warzywami i ryżem, kurczak z ziemniakami i sałatką stanowią idealnie dobrany posiłek dający możliwość przeprowadzenia odpowiedniego treningu o różnym stopniu intensywności.

Serwowane danie obiadowe powinno być lekkostrawne, tak, aby długo nie zalegało w żołądku niepotrzebnie obciążając organizm. Ograniczeniu podlegają produkty wzdymające, smażone.

Jednak nie należy zapominać o tłuszczach, które są niezbędne, ale w postaci nieprzetworzonej. Nie przygotowujemy, więc tłustych sosów a raczej delektujemy się sałatką z dodatkiem wyśmienitej oliwy z oliwek.