Parówki lub kiełbaski w cieście francuskim

Szukając pomysłu na przekąskę warto skierować swoją uwagę w stronę ciasta francuskiego, które może posłużyć nam przy wielu różnych przepisach na szybkie i smaczne dania. Przekąski mają to do siebie, że powinny być nie tylko dobre, ale też łatwe zarówno do zjedzenia, jak i w przygotowaniu. Zapiekane w cieście francuskim parówki lub kiełbaski idealnie sprawdzą się więc jako właśnie taka przekąska na każdą okazję.

Nie tylko dlatego, że zdołamy je przygotować w około pół godziny, ale również dlatego, że nie trzeba jeść ich sztućcami. W jaki sposób je przygotować? Ciasto francuskie należy podzielić na kilka mniejszych kawałków – muszą być to prostokąty, natomiast ich liczba zależy od tego, ile porcji chcemy podać. Z jednego dużego płata ciasta powinno wyjść nam około 10-12 prostokątów.

Następnym krokiem jest położenie na każdym takim kawałku plastra sera, do którego można też dodać na przykład paprykę. W dalszej kolejności na plasterku sera kładziemy kawałek kiełbasy bądź też parówki i zawijamy ciastko w rulonik. Tak przygotowane przekąski kładziemy obok siebie na blaszce.

Przed włożeniem ich do piekarnika można jeszcze zrobić małe nacięcie na wierzchu każdego ruloniku. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza i na około 20-30 minut wkładamy tam blaszkę z naszymi rulonami. Zamiast odmierzać czas można po prostu uważnie obserwować ciasto i poczekać na moment, w którym ładnie się zarumieni.

Całość podajemy z takimi dodatkami jak keczup, majonez czy musztarda.