Polędwiczka w cieście francuskim

Jeśli chcemy wykorzystać ciasto francuskie na danie główne to warto pomyśleć na przykład o polędwiczce zapiekanej właśnie w takim cieście. Wykorzystać możemy jedną polędwiczkę wieprzową o całkiem dużych rozmiarach albo też dwie nieco mniejsze – wtedy będziemy mieli pewność, że porcje będą stosunkowo duże i spokojnie będzie można podać takie danie na obiad.

Najpierw trzeba oczywiście przygotować samą polędwicę. Musimy ją umyć i osuszyć, ale też oczyścić z resztek pozostałego tłuszczu.

Kolejny krok to jej obsmażenie, do czego możemy wykorzystać rozgrzane na patelni masło. Ważne jest, aby polędwicę obsmażyć z każdej strony, a potem odstawić na bok aż do ostudzenia.

Wtedy można zająć się przygotowaniem ciasta francuskiego, w które zawiniemy polędwiczkę, dlatego też ciasto należy rozwinąć całkiem płasko. Dla smaku warto posypać je startym serem oraz posiekanym wcześniej szczypiorkiem.

W dalszej kolejności możemy już rozpocząć zawijanie ostudzonej polędwicy w ciasto. Wykładając zawinięte danie na blaszkę pamiętajmy o tym, aby ułożyć je złożeniem do dołu, dzięki czemu unikniemy ewentualnego odwinięcia się ciasta.

Całość wstawiamy do rozgrzanego do temperatury około 200 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy przez około pół godziny, uważnie obserwując ciasto i stopień zarumienienia. Po zakończeniu pieczenia polędwiczkę w cieście należy zostawić jeszcze na parę minut w piekarniku.

Dopiero potem całość można pokroić w plastry i podać w ramach obiadu, który jest bardzo smaczny i dość prosty w przygotowaniu.