Rogaliki francuskie z nadzieniem czekoladowym

Chcąc przygotować deser najczęściej kierujemy się przede wszystkim tym, w jakim czasie uda nam się to zrobić. Im szybciej i smaczniej, tym lepiej – wychodząc z tego założenia warto postawić na ciasto francuskie, gdyż zrobienie deseru w oparciu o takie ciasto jest nie tylko bardzo proste, ale też najczęściej skutkuje bardzo pysznym daniem.

Podobnie jest w przypadku rogalików z nadzieniem czekoladowym – już sama nazwa brzmi zachęcająco i sprawia, że ślinka cienkie nam na samą myśl o takich rogalikach. Dodatkowo, okazuje się, że możemy przygotować je naprawdę błyskawicznie i nie musimy wcale dużo się przy tym narobić.

Ciasto francuskie robimy sami lub kupujemy – przy czym ta pierwsza opcja jest nieco bardziej czasochłonna. Ciasto kroimy następnie na trójkąty, a z jednego wielkiego płata może wyjść nam 10-12 trójkącików, w zależności od tego, ile chcemy ich zrobić.

Następny krok to zrobienie nadzienia czekoladowego i tu skorzystać można także z gotowych kremów czekoladowych lub też taki krem zrobić samemu. W dalszej kolejności nakładamy nadzienie na środek trójkącika i zwijamy w taki sposób, aby powstał nam rogalik.

Jeśli chodzi o długość pieczenia to wystarczy od 15 do 20 minut w rozgrzanym wcześniej do temperatury 200 stopni Celsjusza piekarniku. Po wyjęciu rogalików z piekarnika warto jeszcze na koniec nieco je udekorować – do wyboru mamy między innymi cukier puder czy lukier.

Tak czy siak, taki prosty w przygotowaniu deser z pewnością okaże się być bardzo smaczną przekąską na każdą okazję.