Rogaliki z jabłkiem, granatem i ricottą

Z ciasta francuskiego można zrobić naprawdę dużo przepysznych potraw – jedną z propozycji mogą być na przykład rogaliki podawane z jabłkiem, granatem oraz ricottą. Jest to zresztą jedno z wielu zaskakujących połączeń, które doskonale smakują wraz z ciastem francuskim.

Samo ciasto można przygotować samemu lub też postawić na gotową już wersję, oszczędzając przy tym odrobinie na czasie. Na początku trzeba je rozwałkować na płasko, a następnie powycinać na trójkąciki, z których potem powstaną rogaliki.

Do tych trójkącików nakładamy następnie przygotowane wcześniej dodatki – starte jabłko, pestki granatu oraz serek ricotta. Z pomocą przy nakładaniu przyjdzie łyżka, dzięki której uda się w dokładny sposób porcjować nadzienie.

Po nałożeniu trzeba jeszcze tylko zwinąć ciasto, tworząc tym samym rogaliki, które w dalszej kolejności należy piec przez około 15-20 w rozgrzanym do około 180 stopni Celsjusza piekarniku, dopóki ciasto nie nabierze złocistej barwy. Takie rogaliki doskonale sprawdzą się więc jako szybka przekąska, ale też pełnowymiarowe danie główne – to już zależy od nas i od tego, jak zdecydujemy się je przygotować oraz podać.

Zdaje się jednak, że sama forma ich podania skłania do tego, aby zrobić z nich pyszną przystawkę. Łatwo da się je bowiem zjeść bez pomocy sztućców, a do tego samo nadzienie może przybrać wiele różnych rodzajów.

Można więc raz zrobić rogaliki na słodko, a kiedy indziej na słono – w obu przypadkach powinniśmy otrzymać naprawdę smaczną potrawę.