Szybkowary

Większość z nas zna pojęcie szybkowaru wie, do czego służy i mniej więcej jak funkcjonuje. Część boi się jego działania i pewnej, jak sądzą nieobliczalności. Oczywiście takowe podejście wynika z faktu, iż dostępne kiedyś szybkowary, potrafiły płatać figle, dekorując całą kuchnię gotowanym obiadem, który pod ciśnieniem wybuchał wręcz z naszego garnka. Nowoczesne szybkowary nie sprawiają już takich kłopotów, dając jednocześnie możliwość przygotowania dania w sposób prosty, bardzo wygodny i szybki, przy jednoczesnym zachowaniu wszystkich witamin i składników mineralnych a także, co ważne dla oka, intensywności barw poszczególnych elementów. Szybkowar, czyli jest to naczynie do gotowania pod ciśnieniem, które tworzy się w wyniku podgrzewania wody w szczelnie i hermetycznie zamykanym naczyniu i powstawania pary wodnej.

Takowe warunki powodują bardzo szybki wzrost temperatury, sprawiając, że umieszczone w jego wnętrzu potrawy szybko się gotują. Bardzo ważnym elementem tego garnka jest tak zwany zawór bezpieczeństwa, czyli wentyl, do którego zadań należy obniżanie ciśnienia po przez uwalnianie choćby niewielkiej ilości pary. Nie da się ukryć, że gotowanie w szybkowarze jest bardzo prostym. Umożliwia on zarówno przeprowadzanie tegoż procesu w sposób konwencjonalny, czyli bez użycia pary, jak i na różnych poziomach jej intensywności i długości działania. Można, zatem w szybkowarze i gotować i dusić i też piec a także i wekować zaprawy.

Jeśli ktoś pragnie gotować szybko i prosto, to szybkowar jest rozwiązaniem dla niego.