Truskawkowe babeczki po francusku

Jak się okazuje, z ciasta francuskiego można przygotować naprawdę mnóstwo przepysznych dań głównych, jak również przystawek czy deserów. Można również upiec babeczki o smaku truskawkowym właśnie z ciasta francuskiego, zyskując tym samym kolejny do kolekcji przepis na bardzo łatwą i szybką w robieniu potrawę na słodko.

Podstawą takich babeczek jest oczywiście samo ciasto, na które można poświęcić nieco więcej czasu i przygotować je samemu, albo też postawić na tzw. gotowca.

W pierwszej kolejności należy pokroić je na kilkadziesiąt małych kwadracików – około 10 na jedną babeczkę. Następnie te pocięte kawałki wkładamy do papilotek, układając z nich swego rodzaju koszyczek.

Pozostaje nam jeszcze tylko dokładnie umyć i obrać truskawki, które rozłożymy w utworzonych wcześniej koszyczkach. Warto pomyśleć jeszcze o kruszonce, dzięki czemu nasz deser będzie jeszcze bardziej na słodko.

Taką kruszonkę również robi się bardzo prosto – wystarczy mąka pszenna, cukier oraz masło. Powstałą z tych składników masę można następnie rozdrobnić i posypać nią babeczki lub też zetrzeć na tarce.

W ten sposób możemy juz włożyć nasz deser do rozgrzanego wcześniej piekarnika – tam babeczki spędzą około 15-20 minut w temperaturze około 200 stopni Celsjusza. Jest to więc idealny przepis dla wszystkich tych, którzy nie mają zbyt dużo czasu na przyrządzanie wymyślnych potraw na słodko, a chcą zapewnić gościom pyszny posiłek, po zjedzeniu którego nawet największy smakosz deserów będzie zadowolony.