Zupy gęste

Szczególnie w okresie jesiennym oraz zimowym, gdy temperatura spada a nasz organizm zwiększa zapotrzebowanie na posiłki rozgrzewające, polecane są zupy gęste. Mogą być podawane w formie pierwszego dania lub być główną częścią obiadu.

Nagotowane najczęściej na mięsie z dodatkiem dużej ilości poszatkowanych warzyw, stanowią prawdziwą bombę energetyczną dla naszego organizmu. Chcąc uzyskać gęstą konsystencję zupy musimy skorzystać z odpowiednich zagęstników. Może nimi być śmietana, mąka, zasmażka. Często dodajemy ryż, kaszę lub makaron, aby uzyskać odpowiedną gęstość oraz podnieść wartości sycące naszego obiadu.

Możliwości przygotowania takiego posiłku mamy dużo, szczególnie, że w okresach o zmniejszonej dostępności świeżych warzyw, możemy skorzystać z tych zamrożonych przez nas w okresie letnim lub z gotowych mieszanek zakupionych w sklepie.

Do polskiej tradycji należą gęste zupy takie jak grochowa czy też fasolowa, coraz częściej smakujemy góralską kwaśnicę czy też ogórkową, które potrafią zaspokoić głód nawet największego łasucha.