Zupy

Pierwszym elementem dań obiadowych są zupy. Mając całą gamę ogólnodostępnych produktów możemy tworzyć naprawdę pyszne smakowitości.

Każda pora roku charakteryzuje się specyficzną dla niej dostępnością określonych produktów a także wpływa na zmianę naszych potrzeb żywieniowych. Gdy jest bardzo ciepło potrzebujemy posiłków wychładzających nasz organizm, lekkich, niepowodujących uczucia ciężkości. Preferujemy wtedy wszelkiego rodzaju chłodniki oraz sezonowe zupy owocowe. Jesienią korzystamy z warzyw, które staja się bardzo dorodne i pięknie dojrzałe po całym lecie. Gotujemy barszcze, zupy warzywne, z dyni, cukinii, cebuli czy też selera.

Inaczej sprawa się ma, gdy przychodzą mroźne, zimowe dni i potrzebujemy jedzenia, które nas rozgrzeje i pozwoli organizmowi na walkę z chłodem. Preferujemy wtedy zupy cięższe, bardziej sycące, rozgrzewające, dające jednocześnie dużo energii. Takimi są: krupniki, grochówki, zupy ziemniaczane czy też fasolowe.

Gdy przychodzi wiosna i tak bardzo zmęczeni jesteśmy zimową aurą, korzystamy z nowalijek pojawiających się wraz z promieniami słońca. Gotujemy zupy ze świeżych warzyw i mamy nadzieję, że nadchodzące coraz cieplejsze dni znów spowodują ogólnodostępność świeżych produktów, cudownie zachwycających nas swoim smakiem.